Articolul de faţă reprezintă răspunsul la câteva întrebări adresate pe lista de discuţii eurodesk_info@yahoogroups.com:

As dori să va intreb cum se poate obtine certificarea de formator, ce implica să fi un formator (cat timp ocupa, cata energie trebuie investita) şi despre situatia formatorilor în Romania ( sunt destui? daca este nevoie, pentru ce domenii?).

Răspunsul meu mai jos.

Despre cum se poate obţine certificarea răspunsul e destul de simplu:
1. mergi la un curs la un furnizor de formare profesională autorizat de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), la sfârşitul căruia se da examen şi obţii un certificat de absolvire pentru ocupaţia FORMATOR – COD COR 241205 (certificat emis de furnizor, dar înregistrat la CNFPA şi care poartă antetul MMFES şi MECT).

sau, dacă ai deja experienţă ca formator

2. legea îţi da opţiunea să îţi certifici competentele şi fără a parcurge un training – trecând printr-un proces de evaluare (detalii intr-un articol în care prezentam cele 2 variante – Dilema formatorului cu experienţă – mă certific la training sau la evaluare?)

Despre cat durează:
– certificarea depinde de furnizorul pe care îl alegi, cum şi-a construit şi şi-a acreditat programul. Legea nu reglementează numărul de ore (vezi şi În câte ore devin formator certificat în România?)
– din ce vad eu ţinând un ochi atent pe piaţă în ultimii ani, cei mai mulţi furnizori aleg să deruleze programe de 5-10 zile, cu teme sau practica între ele + examen
– că în 5-10 zile, oricât de bun ar fi programul, nu poţi să înveţi chiar tot, bănuiesc că e evident :) . Ca în orice meserie liberală, e nevoie de ceva efort ca să te certifici şi apoi mult efort (experienţă “în sală”, învăţare continuă, citit, ţinut la zi cu ce apare nou, participare la forumuri, conferinţe, comunităţi de practică, asociaţii profesionale etc.) ca să devii un bun profesionist

Despre situaţia formatorilor în România:
– până n-a venit peste noi obligativitatea ca până în 2010 să ne certificăm n-aveam cum să număram câţi formatori sunt :) În acest moment suntem “în tranziţie” de la o meserie şi o piaţă nereglementată spre unele parţial reglementate. Din 2006 încoace apar tot mai multe firme de training şi tot mai multe programe de formare de formatori. E greu însă de numărat câţi formatori erau deja activi şi doar s-au certificat şi câţi nu erau. Cred ca întrebarea corectă este – îţi doreşti să fii formator? Dacă da, în ce domeniu? Ce ţi-ar plăcea ţie să faci ca formator, ce te-ar împlini, mulţumi şi face fericită cu meseria ta la sfârşitul unei zile de training? Indiferent de câţi sunt deja acolo când te hotărăşti să începi.

Despre pentru ce domenii este nevoie – îţi sugerez să dai un ochi pe ce se caută pe piaţa muncii pentru formatori. Găseşti în fiecare miercuri o selecţie de joburi pentru traineri în blogul Trainer’s Corner, secţiunea Job în Training (din experienţa ultimului an se caută mulţi traineri în vânzări, soft sills şi traineri interni pentru companii mari – asigurari, banci, medicamente, FMCG etc. – cu specializare făcută de ei în domeniul de activitate al companiei)

Daca mai ai întrebări da-mi un semn la diana.catana(la)formare.info sau în comentariile articolelor şi (dacă ştiu :) răspund cu plăcere oricând la întrebări în domeniul ăsta care mi-e foarte drag.

Mult succes,
Diana

Later edit: adresa de email actuală este diana.ghinda(la)training-cafe.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *