E întrebarea pe care o punea Michael Jackson oamenilor cu care lucra, atunci când aceştia veneau cu ultima formă a ceea ce lucraseră. “Crezi că poţi mai bine de atât?”

E o întrebare îndrăzneaţă, neliniştitoare şi care te provoacă să dai ce ai mai bun în tine. E antidotul lui “las’ că merge şi aşa”.

Şi este, într-o formă sau alta, regăsită în toate cărţile de dezvoltare persoanală, succes, vânzări, management, leadership etc. Probabil că aţi auzit la training sau aţi citit pe undeva una sau mai multe din expresiile: Dă 110%. Dă valoare adăugată. Fii cel mai bun în ceea ce faci.

Prietena şi colega mea Letiţia, povestindu-mi despre obiceiul lui Michael, mi-a ridicat la fileu o altă întrebare. De câte ori ne punem întrebarea “Crezi că poţi mai bine de atât?” atunci când terminăm de făcut ceva? De câte ori putem spune cu mâna pe inimă “Da, am dat din mine tot ce am putut mai bine”?. Ar trebui de fiecare dată.

Cum ar fi să ne introducem în agendă, ultimul punct pe ordinea de zi răspunsul la întrebarea asta?

Ce legătură are cu formarea? Cred că o componentă esenţială în a face tot ce poţi mai bine este să fii tot mai bun în ceea ce faci. Indiferent ce faci. Şi aici intervine formarea. În interviul de zilele trecute Andy Szekely povesteşte că în primii ani mergea la training minim 30 de zile pe an. Jefrey Gitomer spune în filosofia lui de business “ I strive to be the best at what I love to do” (Mă străduiesc să fiu cel mai bun în ceea ce iubesc să fac ). Tom Peters povesteşte într-un articol cu poveţe pentru depăşirea crizei că e esenţial să “raise to the sky the standards of excellence by which you evaluate your own performance.” (ridici până la cer standardele de excelenţă prin care îţi evaluezi propria performanţă).

Putem să facem mai mult decît facem? E ceva ce putem învăţa, din orice sursă, astfel încât să facem mai bine ceea ce facem? O întrebare pentru fiecare zi şi pentru fiecare plan de învăţare făcut.

Să avem parte de experienţe faine de învăţare !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *