Am auzit de multe ori în oameni din jur, preocupaţi de dezvoltarea lor personală şi profesională, spunând că nu au timp să înveţe. Că după ce şi-au încheiat studiile a fost tot mai greu să înveţe constant ceva. “De unde să rup nişte timp – de la birou, de la copii?” Răspunsul meu a fost aproape de fiecare dată – valorifică timpii morţi şi timpul de stat la televizor şi creează-ţi un timp fix pentru învăţare.

Timp mort = timp de stat în trafic, în metrou, în autobuz etc. Valorifică = poartă cu tine o carte sau un mp3player cu audiobooks. Ştiu oameni care au învăţat o limbă străină ascultând lecţii audio în maşină, în drum spre şi de la birou. Poți să vezi în fiecare zi în metrou, în autobuz, în tren sau în avion oameni cu căşti în urechi sau o carte în mână. „Dar nu mă pot concentra în metrou, autobuz, în tren sau în maşină”. Nici o problemă, asculţi de mai multe ori aceeaşi bucată, până simţi că ai asimilat.

Despre televizor îmi place expresia ”A book a day keeps the TV away” (o carte pe zi ţine televizorul la distanţă). În mod sigur 30 de minute seara citind ceva pentru dezvoltare sunt mai valoroase decât ştirile negative de la unele televiziuni, decât  un film prost sau decât un talk-show în care limbajul e agresiv. Ştirile de la TV se pot oricând înlocui cu cele de pe internet (mai puţin agresive vizual, mai puţin consumatoare de timp) şi adăuga fluxuri informative de specialitate (mai valoroase pentru învăţare şi pentru carieră decât ştirile “mondene”).

Creează-ţi un timp fix de învăţare – 15 minute pe zi, la aceeaşi oră dacă se poate. În 2001 mi-am dat seama că mă desparte de jobul viselor mele de atunci doar un singur lucru – nu ştiam să lucrez bine cu calculatorul. Mi se păreau atât de multe lucruri de învăţat, încât îmi tăiau entuziasmul de a porni la drum. Aşa că mi-am creat obiceiul de a ţine pe birou “Office for Dummies” şi a citi şi exersa în fiecare zi 15 minute. Câteva luni mai târziu parcursesem toate opţiunile din Word, Excel şi Powerpoint de câteva ori şi descoperisem lucruri care îmi făceau munca mai uşoară.

Un plan de învăţare pentru un an are o pagină pe hârtie – ce vreau să învăţ şi cum o să mă asigur că o să învăţ – ce combinaţie de citit, ascultat, training, întâlnit cu oameni de la care pot să învăţ, abonat la resurse şi fluxuri de informaţii, coaching, mentoring, mers la un grup de dezvoltare profesională etc. îmi asigură că într-un an voi fi progresat în ceea ce mi-am propus ca dezvoltare personală şi/sau profesională.

DianaGhindaDearRomaniaCultivaMuschiulDeInvatare

Indiferent de cât timp şi câţi bani de investit în dezvoltarea ta ai, se poate găsi o formulă câştigătoare.

Dacă există între voi persoane care simt nevoia de o mână de ajutor în a-şi face un plan de învăţare, daţi un semn la diana.ghinda(la)training-cafe.ro sau în comentarii mai jos (lăsând o adresă de email) şi dau o mână de ajutor.

2 thoughts on ““N-am timp să învăţ” nu există

  • February 29, 2016 at 12:09 pm
    Permalink

    Acum am vazut articolul, eu sunt curioasa despre detalii 🙂 Multumesc! Catalina

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *