Am primit mai multe întrebări de genul “cum pornim la drum ca traineri după ce ai devenit formator acreditat CNFPA?” sau “am făcut un curs de Formare de Formatori, ce urmează?”

Acum o săptămână, participând la încheierea unui curs de formare de formatori, a apărut din nou întrebarea asta şi m-am gândit că e similar cu momentul în care ţi-ai luat permisul de conducere. Ai făcut şcoala de şoferi, ai dat examenul, ai permis, dar de cele mai multe ori asta nu înseamnă că eşti şofer.

Întrebarea la care cred că trebuie să răspundă orice trainer la început de drum e „încotro vrei să evolueze cariera ta în perioada următoare?”. Variantele cred că sunt:

  1. trainer intern într-o companie/organizaţie/instituţie. Asta e varianta cea mai uşoară de pornit la drum. De obicei ai programe interne de formare, ai suport logistic/administrativ/financiar, te poţi concentra mai mult pe dezvoltarea ta.
  2. trainer freelancer / colaborator. PFA/persoană fizică autorizată, contract de muncă pe perioadă determinată sau firmă unipersonală ca formă de organizare. Avantajul e că poţi să începi să-ţi dezvolţi o clientelă proprie şi un nume. În cazul variantei firmă, dacă vrei să începi să o “creşti” şi să o “scoţi în lume” – trebuie să acoperi şi lucrurile care ţin de vânzare, organizare/logistică, financiar/contabil, imagine etc., ceea ce-ţi mănâncă din timpul de pregătire/livrare…
  3. trainer într-o firmă de training. Probabil cea mai bună pregătire şi cele mai bune programe de dezvoltare ca trainer le găseşti în firmele de training. Cele mai multe firme de training au deja dezvoltate toate funcţiile de vânzare, logistic/administrativ, PR, financiar-contabil etc., astfel încât la început te poţi concentra doar pe livrare/pregătire şi pe dezvoltarea ta ca trainer.

Oricare ar fi varianta aleasă, câteva feluri de a te dezvolta ca trainer:

  • Practică. livrează cat mai mult, mai ales în primul an. Voluntar, ne-voluntar, oricum.
  • Voluntariat. mulţi traineri la început de carieră fac training voluntar în asociaţii de tineret sau alte ONG-uri, în domeniul lor de expertiză. E o modalitate bună ca să exersezi, să-ţi dezvolţi materialele, designul, manuale proprii etc.
  • Materiale – începe să-ţi creezi materialele tale pentru toate fazele, de la analiza de nevoi până la formularul de evaluare. Doctrina zice că media e de 4 la 1 pregătire cu livrare – 4 ore de pregătire pentru o oră de livrare. La început, când îţi creezi materialele media e mult mai mare (până la 8 la 1), aşa că, începând să-ţi faci materialele câştigi timp pentru când ai un contract plătit.
  • Înregistrări audiovideo. Înregistrează-te dacă poţi, revezi filmele şi ia-ţi notiţe pentru îmbunătăţiri.
  • Co-training. Co-trainează cu cineva mai experimentat de la care poţi să înveţi. cere feedback de la co-trainer.
  • Evaluări. Fă evaluări la sfârşitul fiecărei sesiuni, oricât de scurte şi ia-ţi de acolo lucruri pentru îmbunătăţirea continuă.
  • Plan de învăţare. Fă-ţi un plan de învăţare pe 6-12 luni: ce vrei să mai citeşti în domeniul training, pe ce subiecte, la ce traininguri vrei să mergi, etc.

La un moment dat, exact ca la şofat, multe lucruri îţi vor intra în reflex şi va fi tot mai uşor. Şi-ţi vei da seama că eşti şofer. Adică trainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *